WordPress Nedir? Ne İşe Yarar? Yeni Başlayanlar İçin Detaylar

Dünyanın En Popüler CMS Sistemi olan WordPress nedir, ne işe yarar? Bilmeniz gereken tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

WordPress Nedir?

WordPress, açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemi (CMS) olarak bilinir. İçerik yönetim sistemi, kullanıcıların web sitelerini oluşturmasına, tasarlamasına ve yönetmesine imkân verir. İlk kurulduğu dönemlerde sadece bir blog platformu olarak başlayan WordPress, zamanla gelişerek çeşitli türdeki web sitelerinin oluşturulmasına olanak tanıyan bir platform haline gelmiştir. PHP programlama diliyle yazılmış olan bu sistem, MySQL veritabanı sistemi ile çalışmaktadır.

Kullanıcı dostu ( kolay ) arayüzü ve geniş eklenti ve tema seçenekleriyle bilinirlik kazanmıştır. Platform, binlerce ücretsiz ve ücretli tema ile web sitelerinin görünümünü özelleştirmeye olanak tanırken, eklentiler sayesinde web sitesine fonksiyonellik kazandırmak mümkündür.

WordPress ile Hangi Türdeki Siteler Yapılabilir?

Farklı türlerdeki web sitelerinin oluşturulmasına olanak tanır. Bunlar arasında bloglar, kurumsal web siteleri, online mağazalar (e-ticaret siteleri), haber siteleri, forumlar, portföy siteleri, eğitim siteleri, etkinlik siteleri ve daha pek çok türde web sitesi bulunur. Her türlü web sitesi için işe yarar temalar ve eklentiler mevcuttur, bu da WordPress'i çok yönlü bir platform haline getirir ve tercih sebebidir

Tercih Eden Ünlü Web Siteleri;

Popülerliği, birçok büyük marka ve tanınmış ismin web sitelerinde tercih edilmesine yol açmıştır.

Yukarıdaki örneklerdeki gibi tanınmış markaların yanı sıra birçok haber sitesi, blog ve kişisel web sitesi de WordPress kullanmaktadır.

Wordpress’ in Avantajları Nelerdir?

WordPress’in Dezavantajları Nelerdir?

Site hızı: Arama motoru dostu bir sistem olarak bildiğimiz WordPress içerdiği fazla kod yapısı nedeniyle web sitesi açılış hızında yavaşlamalar oluşturabilir. Fonksiyonelliği artırmak için fazla eklenti ve jenerik koda sahip olmasından dolayı yükleme süresini azaltarak sitenin yavaş yanıt vermesine neden olabilir. Site hızının zaman aldığını keşfeden kullanıcılar özel yazılıma yönelmektedir.

Açık kaynak: Açık kaynak bakımından zengin olması aynı zamanda çöküş sebebi olmaktadır. Kullanmış olduğunuz kod başkası tarafından yazılmış olduğu için siber saldırılara karşı adeta savunmaz hale gelmektedir.

Güvenlik: Web siteler oldukça fazla ve gizli veri barındırmaktadır. E-ticaret sitesi için WordPress gelişmiş özellikler sunarken müşterinin ödeme seçenekleri, üyelik bilgileri gibi bilgilerde özel yazılıma ihtiyaç duyma olasılığınızı artırır.

Özelleştirme: Kullandığınız hazır temaların sınırları olabilir tam anlamıyla dilediğiniz gibi bir özelleştirmeyi özel yazılımda bulabilirsiniz.

Karmaşıklık: Teknik bilgiye sahip olmayan kullanıcılar için uygulama özellikleri oldukça karışık gelebilir. WordPress’in özelliklerini ele almak için özel bir yazılıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu sayede web sitenizi kolayca ölçeklendirebilirsiniz.

Sık Güncellemeler: Web sitesini sıkça güncellemek işlevsellikte problemlere yol açabilir. Önceki eklentiler çalışmayabilir, sürekli yenileriyle değiştirmeniz gerekir ve güncelleme yapmadan önce mutlaka sitenin bir yedeğini almalısınız bu sayede güncelleme başarılı olmadığı taktirde eski sürümü kullanabilirsiniz.

Bakım: Eklenti ve tema güncellemeleri, düzenli yedeklemeler, güvenlik kontrolleri için özel yazılım kurtarıcınız olacaktır.

Maliyet: Temelde platform ücretsiz olsa da temalar, eklentiler ve hosting hizmetleri ekstra maliyete sebep olmaktadır.

Sonuç olarak WordPress gelişmiş özellikler sunmakta fakat tam anlamıyla özelleştirilmiş ve ayrıntılı bir web sitesine sahip olmak istiyorsanız mutlaka özel yazılım tercih etmelisiniz.

WordPress ile Blog Nasıl Açılır?

WordPress ile blog açmak oldukça kolaydır. İlk adım, uygun bir hosting planı seçmektir. Ardından, bir alan adı kaydedip, hosting planını satın alabilirsiniz. Hosting hesabınızı oluşturduktan sonra, birkaç tıklama ile kurabilir ve web sitenizi hemen oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Güçlü ve esnek bir içerik yönetim sistemi olarak bilinir ve çeşitli türdeki web sitelerinin oluşturulmasına olanak tanır. Binlerce tema ve eklenti seçeneği, platformun kullanıcılarına geniş bir özelleştirme ve genişletme imkânı sunar.

En İyi İstatistiklerine Göz Gezdirelim:

İletişime Geçin

Dijital Dünya'da yerinizi almak ve markanızı potansiyelinin üzerinde bir konuma taşımak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İletişime Geçin